Вечност

09/05/2013

Варг Викернес

Изворни текст

Јудео-хришћани су се трудили да нађу мит постанка света у свим паганским митовима са којима су се сусретали, a када то нису успели, извртали су смисао тих митологија и тако им стварали митове о “постанку света”. Нису могли да схвате да нема баш све свој почетак и свој крај. Нису могли да схвате вечност.

Ви сада можете рећи да не треба да их кривимо због тога, јер ни ми – модерни људи – не можемо да је схватимо. Иако можемо да разумемо појам вечности, не можемо сасвим да проникнемо у њу. Због тога је данас једно од најчешћих неевропских схватања да све има свој почетак и свој крај. Чак и међу добрим Паганима можемо да пронађемо ову идеју, урезану у њихове умове. Она је темељ свих њихових других идеја и због тога је њихова способност да размишљају и да виде стварност ограничена.

Древни Европски човек је био бољи од нас. Да; морамо то да признамо. Био је бољи у сваком погледу. Посебно у интелектуалном, за разлику од нас, он је могао да проникне у вечност. Због тога је стварао митове које модеран човек има озбиљних проблема да интерпретира. Он их не разуме. Он је, такорећи, закључан у „линеарном времену“. Не види изван њеових граница.

Као што је објашњено у мојој књизи „Магија и религија у древној Скандинавији“, пагански поглед на свет није линеарни, праволинијски, већ је кружан, што га чини вечаним. Он се заснива на таквом схватању вечности, које ми не можемо да докучимо ни дан данас. Не постоји мит о постанку света у нашој митологији. Нема почетка и нема краја. Свако рођење је као поновно рођење; реинкарнација. Јудео-хришћани то интерпретирају као „сумрак богова“ или „крај света“, тј. Рагнарок, а у ствари то је поновни почетка, поновно рођење свега у природи, исто као што је случај са човеком – као што је објашњено у књизи „Магија и религија у древној Скандинавији“, можда још боље у „MYFAROG-у“.

Савремен човек реагује на све ово и пита: али када је све почело? Одакле су онда они дошли? Шта је прво настало? Све ово никада није почело; све ово је одувек овде. Они нису дошли ниоткуда; они су одувек били овде. Нико није дошао овде први; свако и све постоји изван времена, тј. у исто време, у вечности.

Човек који није успео да разуме вечност, створио је себи погрешне теорије. Најбољи пример за то је мит о „постанку света“, нпр. из Библије. Исти тај човек је после пар хиљада година, након што је сазнао нешто више, измислио себи бољу идеју о постанку, такозвани „Велики прасак“, који је, наравно, идентичан „постанку света“ из Библије, само што је „Бог“ замењен „Великим Праском“, а седам дана, колико је „Богу“ било потребно да створи свет, замењено је са „еволуцијом“. Ум тог човека је и даље заробљен у времену.

Оно што би ми требали да урадимо, иако не можемо у потпуности да докучимо вечност, јесте да мислимо као да нема почетка ни краја. Чак и ако не разумемо бескрајни свемир, можемо да заснивамо наш поглед на свет на прихватању тога да је он заиста бесконачан. Чак и ако заиста не разумемо вечност, можемо да заснивамо наш поглед на свет на томе да живимо у вечности. Нема почетка! Нема краја!

2083img750

Како човек може само да постави тако глупо питање! Ми нисмо дошли овде! Ми смо одувек били овде! HailaR WôðanaR!

P.S. Можете прочитати више о вечности и да на бољи начин сагледате свемир на овим линковима испод:

B. The invisible light: An infinite cosmogonic and cosmological model

1. The infinite thought
2. Electromagnetic radiation

3. A spacetime?
4. The absorbed light
5. Temporal velocity, geographical velocity and absolute velocity

Advertisements

4 thoughts on “Вечност

  1. Pingback: Оно што некад беше | The Call of Thule

  2. Pingback: Per aspera ad astra | The Call of Thule

  3. Pingback: Божански Човек | The Call of Thule

  4. Pingback: Јахање ка Асгарду (Âsgarðr) | The Call of Thule

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s