Преко Реке Ифинг

31/01/2013

Варг Викернес

Изворни текст

Етински свет се у Скандинавији назива JötunnheimrJötunn, односно етин (на енглеском ettin) је реч која је изведена од прото-германског *etunaz, што значи «гладан», «прождрљив» и «ждероња». Heimr једноставно значи свет. Значи Jötunnheimr је свет прождрљивих моћи, ждероња, али исто тако и неконтролисаних природних сила, као што су моћи бујања у дивљини, ерупције вулкана, ледени и стеновити астероиди који прете да промене живот на Земљи. Сељак обрађује своју земљу али мора константно да се бори против етина, ако не, природа ће узети назад оно што је он култивисао. Дивље биљке, можда и дрвеће ће почети да расте на ономе што је некада било поље; етини ће победити, осим ако сељак не ради веома напорно како би ово спречио.

Етини није назив за некакву расу или било шта слично. То је моћ одређеног типа, дивља, понекад и чудесна, неукротива и неконтролисана, ова моћ се налази у природи али исто тако и у нама. Оно што се супроставља етинским моћима, када делују у нама су умереност или уздржљивост. Тако да је пагански човек стоик, са умереношћу и уздржљивошћу као врховним идеалима који се супростављају дивљим и неукротивим етинским моћима. Он зна да не сме да дозволи етинским моћима да надвладају, он зна да мора напорно да ради како би их држао на одстојању и он зна да је он бог (или богиња) а не етин!

Да, ово је борба између богова и богиња у нама и етинских моћи које покушавају да пробију свој пут у земљу богова и униште их. Нема ничег злобног у ономе што оне раде, нема „зле“ намере, то је само њихова природа, оне требају да буду такве.

Можемо одагнати наша божанства тако што ћемо пустити природу да превлада, исто тако можемо да очувамо, гајимо и јачамо моћ богова у нама кроз – поред осталих ствари, ипак можда и најважније – умереност и уздржљивост. Једи али немој да једеш превише. Пиј али немој да пијеш превише. Спавај али немој да спаваш превише. Водите љубав али не радите то превише.

Божанства су стварна у нама, моћи љубави и лепоте, хармоније и величанствености, али ако оне буду поражене и замењене етинским моћима и сами ћемо постати етини; похлепни, прождрљиви и угојени, пијани, незналице, лењивци и прави под-људи. Са друге стране, ако се боримо против етинских моћи не само да ћемо остати људи, бићемо богови и богиње на Земљи!

Ипак, нису сва божанства егзотерична; нека од њих су мистериознија и носе чаробњачке моћи; Mâni (Месец) и Ôðinn (Ум) су добри примери. Один путује у краљевство мртвих, док пада учи тајне из прошлости и бива рођен поново. Он путује умом и духом, мисли и резонује, закључује и постаје јачи и мудрији у свакој инкарнацији. И Один може да јача у нама – и поново – углавном кроз умереност и уздржљивост.

Горепоменуто смо научили из Vafþrûþnismâl;

15. Seg þat, Gangrâþr! Alls þu â golfi vill

þîns of freista frama:

hvê sû â heitir es deilir meþ jötna sunum

grund auk meþ groþum?

16. Ifing heitir â es deilir meþ jötna sunum

grund auk meþ groþum;

opin rinna hôn skal of aldrdaga,

verþrat îss â â.

(15. „Кажи, Тумачу-загонетки! Кад већ драге воље

показујеш своју вештину,

како се зове Река која дели краљевства

етинске расе и богова.

[Один одговара;]

16. Река је Ифинг која дели краљевства

етинске расе и богова;

слободно ће тећи док год дани живота трају;

никада лед неће покрити тај ток“)

wotan

Река Ифинг је та која раздваја етинско краљевство од краљевства богова. Име може имати неколико значења али би највероватнија била „Подухват“ или „Акција“. Само оно што ти радиш ће спречити етинске моћи да преузму твој живот, мораш нешто предузети да би их чувао даље од свог божанског краљевства! Ради напорно, иначе ће дивља шума преузети назад земљу коју си култивисао! Ради напорно, иначе ће твој божански и предивни ум бити затамљен и успорен од стране прождрљивих етинских моћи. Преузми контролу над „чаробњачким моћима“ и постани бог или богиња а не дегенерисани под-човек, који се наслађује златом и физичким уживањима. Прави европски човек има потенцијал о коме други само могу да сањају. Искористи свој потенцијал; постани божански! То је у оквиру твојих моћи; одбаци етинске моћи и слави европска божанства! Разбиј главу црва и баци је у амбис! HailaR WôðanaR!

Таква је филозофија Древне Скандинавије.

 

Етинске моћи;

 temperance-BrandyDrops   scan15

Превео са енглеског Александар Маслар

9 thoughts on “Преко Реке Ифинг

  1. Pingback: Оно што некад беше | The Call of Thule

  2. Pingback: Per aspera ad astra | The Call of Thule

  3. Pingback: Јахање ка Асгарду (Âsgarðr) | The Call of Thule

  4. Pingback: Кључ и Светлост | The Call of Thule

  5. Pingback: Корени Дрвета | The Call of Thule

  6. Pingback: Вода која тече кроз Пукотине | The Call of Thule

  7. Pingback: Браги Сам | The Call of Thule

  8. Pingback: Неизвесан Идентитет? | The Call of Thule

  9. Pingback: Beyond the River Ifing | Thulean Perspective

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s