Heill auk Sæll!

11/10/2013

Варг Викернес

Изворни текст

За почетак мало паганске музике из прелепе Илирије.

Хришћани желе да мислимо да су постојале келтска, скандинавска, словенска, грчка, балтичка, финска, тракијска, баскијска, илирска, римска итд. религија, правећи древну Европу збрком различитих паганских религија. Из неког разлога и намерно мешају лингвистичке термине и термине везане за културу када причају о древној Европи, баш као што сам ја претходно учинио да бих демонстрирао ово, да би ширили конфузију.

Када су Римљани давали нпр. галским или скандинавским божанствима римска имена, нису то радили због тога што су њихова божанства личила на ова; то су радили због тога што су ова божанства била идентична  њиховим, која су њима била позната по њиховим римским именима.

Исто тако Римљани нису “украли” грчку религију и направили је својом, као што нас хришћани често терају да верујемо; ове две религије су биле толико упадљиво сличне због тога што су биле исте. Сви староседелачки народи Европе су у неком тренутку имали потпуно исту паганску религију и иако су утицаји различитих географских прилика и различитих језика допринели томе да паганска религија делује помало различито у различитим европским племенима, она је заправо широм Европе била једна иста.

Митологије се нису стварно разликовале једне од других, оне се данас представљају као различите због тога што су европске митологије била записиване на различит начин, најчешће у различитим временима и од стране различитих људи, који су имали различите мотиве да то раде – и веома различит ниво разумевања европске религије и митологије.

Фински Перкеле је исти као литвански Перкунас, руски Перун, грчки Зевс, галски Таранис, скандинавски Тор, италијански Јупитер, итд., исти је случај са свим европским божанствима: она су се налазила свуда у Европи, ако случајно нису, то је само због тога што су хришћани уништили сећање на њих.

Традиција је била иста широм Европе, обреди, узвишени празници, обичаји, навике: све је било исто широм Европе. Постоји само једна паганска религија у Европи!Frigg_als_Ostara

Још једна ствар која збуњује многе је то што има толико различитих божанстава у свакој европској митологији. Лако можемо да их сведемо на четири главна паганска божанства: Бога Неба, Богињу Земље, Бога Сунца и Богињу Месеца, или ако желите само на Бога Неба и Богињу Земље – сва остала божанства су само различита лица ових двоје или четворо: Сунце је десна рука Бога Неба, Месец је лева рука, Богиња Мора је лице Богиње Земље, Бог Грома је лице Бога Неба, Богиња Љубави је лице Богиње Земље, Бог Рата је лице Бога Неба, Богиња Смрти је лице Богиње Земље, итд.

Божанство Неба је мушког рода, због тога што киша чини земљу плодном, баш као што семе мушкарца чини жени. Божанство Земље је женског рода због тога што биљке излазе из ње, као што деца излазе из материце жене.

Трудна Мајка Земља:

Pregnant Mother Earth

Исто тако не постоје “добра” или “лоша” европска божанства. Она само делују у неком времену, испуњена неком сврхом. Она су сва добродошла када ступе на сцену и одиграју своју улогу. Чак и Смрт! Не постоји “добро или “зло” у паганизму, баш као што не постоји “добро” или “зло” у природи. Сунце није “добро” када осветли свет и није “зло” када нас заслепи; није “добро” када нас угреје и није “зло” када нас опече. Све у природи је добро, природно, прожето значењем и неопходно. Оно може да постане деструктивно после неког времена, а то је и даље добро, због тога што је и деструкција неопходан део природе.

На пример, покушаји да се Локи прикаже као скандинавски “ђаво” је апсолутна глупост; Локи је муња која удара са неба и због тога га у митологији природно увек јури Тор, Бог Грома. Ако сте у недоумици, погледајте сами да ли некада муњу на небу не прати гром!

Сва европска божанства служе сврси и ни једно од њих није “зло”, ни у једном смислу. Она служе да се објасне природни феномени, идеали, процеси у човеку и природи – и можда посебно у човековом уму. Нека божанства приказују самог човека, или животне фазе човека. Једна богиња је идеал неудате жене, а друга опет трудне жене, а трећа мајке, итд., али су све оне у ствари иста богиња, само у другачијим фазама постојања. А све оне су део женске божанске снаге коју једноставно називамо Богиња Земље. Које име за њу користимо није битно. Фреја, Венера, Афродита или било које друго по којој је ова једна њена страна позната: сва су прелепа и пригодна имена!

Бог Неба испарава Живот!

Living Sky God

Морамо да стојимо уједињени, под паганским барјаком, против јудео-хришћанске преваре, издаје, кукавичлука, лажи и бешчашћа! Европа је једна, као што је наше тело једно. Ја, прави (= пагански) Скандинавац, не само да сам вољан да се жртвујем и за моју не-скандинавску браћу: чезнем за том приликом и чиним све да помогнем сваком човеку у Европи најбоље што могу, због тога што знам да смо једно! Ваша сврха је моја сврха. Моја сврха је ваша сврха.

Када се Европа буде ослободила јудео-хришћанског јарма, нашим сопственим напорима, моћи ћемо да станемо раме уз раме и славимо исте богове и богиње, практиковати исте обреде, поштвати исте вредности, делити исте традиције и сви заједно радити на обезбеђивању хармоничне будућности европских врста и свих наших родних земаља! Балдр (Белбог, Аполон, итд.), врати ће се у Европу када му ми то дозволимо; па хајдемо!

Слава Европи! Слава свим правим (=паганским) Европљанима! Европским божанствима! Слава и Радост!

Tyr,_der_Schwertgott

Превео са енглеског Александар Маслар

5 thoughts on “Heill auk Sæll!

  1. Pingback: Heill auk Sæll! | Thulean Perspective

  2. Pingback: Divide et impera | The Call of Thule

  3. Pingback: Heill auk Sæll ! | Thulean Perspective Français

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s