Вилењаци Чувари

04/02/2013

Варг Викернес

Изворни текст

Многи мисле да је концепт анђела и анђела чувара хришћански концепт, али то је далеко од истине. Чак и сам термин анђео потиче из древне Грчке и једноставно значи “гласник”. Анђели су били гласници богова, а тако су најчешће описивани и скандинавски светли вилењаци. Бићу толико смео да тврдим да је анђео грчко име за светлог вилењака чувара.

Светли вилењак чувар се у древној скандинавији називао fylgja (“пратилац”, “дух чувар”). То је био дух који вас прати, где год да кренете, који уклања препреке са вашег пута, помаже вам да нађете прави пут и да се никад не изгубите, штити вас од повреда и смрти, од тога да поједете отровну храну или попијете лошу воду, од опасних грабљивица итд. То је био ваш анђео чувар. Неки су тврдили да је fylgja чак и ходала пре вас, испред вас, не би ли спазила замке и друге опасности, пре него што вас повреде. Ако би je неко други видео да хода испред вас, називао би је именом vardøger (“стражар”, “чувар”).

Слика прелепе (чувар је увек био женског рода) вилењакиње која вас прати и чува је више романтична и помало детињаста, али сама идеја потиче од веровања у хамингју; ваша fylgja је заправо само персонификована хамингја. Ово може да објасни зашто се хамингја често преводи као fylgja. Само ваша Част може да вас сачува од недаћа овог света. Не само директно, већ и у смислу да ће Част да вам обезбеди духовни опстанак и бесмртност, без обзира на то шта ће се догодити са вашим физичким телом (обликом). Ништа не може да повреди оне који су часни! Ни смрт, ни бол. Само нечасно понашање, због тога што оно одузима особи Част. Ако посматрамо ствари на дужи период, само је Част оно што је стварно битно.

Ângsälvor (“Вилењаци Ливаде”), насликао Нилс Бломер (1850):

Ängsälvor_-_Nils_Blommér_1850

Када нас наши непријатељи нападну лажима и клеветама, они нападају нашу част, због тога што схватају да је то начин на који могу да униште Европу; они фалсификују све што је наше и шире само лажи о нашим прецима. Способан, уредан, чист, јак, храбар, пун знања, интелигентан и пре свега часан древни Европљанин је приказан као неспособан, полу-наг, прљав, слаб, кукавица, глуп, игнорантан дивљак. Све што је европско се пљује, исмева, краде и приказује у погрешном светлу, у јеврејској тами.

Ипак, постоји једна добра ствар у вези са светлом; потребан је само зрачак да отера таму, чак и сва тама овог света не може да угуши један једини зрак. Даме и господо; вратимо наше светле вилењаке, наше пратиоце који осветљавају свет за нас и никад се више нећемо плашити да ходамо кроз јудео-хришћанску таму, а док ходамо отераћемо ту таму, безбедно и поносно! Слава Светлим Вилењацима! Слава и Хвала!

 

Превео са енглеског Александар Маслар

Advertisements

3 thoughts on “Вилењаци Чувари

  1. Pingback: Per aspera ad astra | The Call of Thule

  2. Pingback: Hamingja | The Call of Thule

  3. Pingback: Guardian Elves | Thulean Perspective

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s