Вибрације Васељене

06/02/2013

Варг Викернес

Изворни текст

Јуче сам писао о томе како су ритуали, позоришта и храмови имали (и још увек могу да имају) религиозну и духовну сврху. Природно, исто је и са музиком. Музика, заправо звуци уопште, исто може да помогне да се човек уздигне до божанског. Или може да се користи да се човек баци у дубине Земље, у духовни амбис, да се ојачају етинске моћи у нама (тј. да се пробуде ниски нагони) и да се потисну богови у нама.

Тако да пре него што наставим, предлажем да кликнете овде и пустите да музика Daemonia Nymphe призове моћи Ноћне Хекате, грчке богиње чаробњаштва, у Скандинавији познате као Мани, које се налазе у вама, у вашем чудесном духу. Пустите да чин пробуди чаробњачке моћи које су вам потребне да би у потпуности ценили овај пост. Аве Хеката! Дођи к нама и уздигни нас до свог божанског бића!

Fig01

Као што божанска светлост формира и обликује наше умове, исто то раде и звукови. Европски човек који је слушао само пој птица, завијање ветра, жубор потока, разбијање таласа о хриди, кретање животиња кроз шуму, гласове вољених особа, кључање воде, грмљавину у облацима, ромињање кише, пуцкетање дрвета у ватри испод котлића, не може да буде окрутан и злобан човек. Он је у основи добар човек, због тога што је његова европска природа потпуно нетакнута; не можете да нађете отров у његовим речима, нити пакост у његовим мислима, ништа нечисто у његовом духу.

Свет је данас другачији. Све могуће врсте звукова продиру у наше умове свакодневно, реметећи хармонију, чинећи да се осећамо нелагодно. Прави се вртлог звукова и речи, који меље у нашим умовима. Или се бар тако осећамо. Уморни смо, имамо главобоље, постајемо меланхолични или чак депресивни, све агресивнији и тешко нам је да останемо у добром расположењу. Чини звукова имају ефекат. Ми их пуштамо да делују без контроле, чак и не знајући да постоје.

Звук је моћан колико и светлост; утиче на нас ништа мање од ње, а ипак дозвољавамо да будемо изложени дисхармоничним, прегласним, екстремним и узнемиравајућим звуковима све време. Да ли ћете стајати и гледати у Сунце или у сијалицу? Не? Зашто онда живите или радите у бучном граду и дозвољавате да, ништа мање моћни, звукови имају исти ефекат на вас?

Најхармоничнији звукови које познајемо су, наравно, оно што називамо музиком. Она може да се користи за стимулисање доброг у вама, за јачање божанстава у вама, за јачање вашег ума, као и за повећање ваше храбрости – на пример шкотске гајде током напада или ратни бубњеви – да вас инспирише и уздигне ваш ум. Музика је чаробњаштво! Свака песма је чин!

Божанство музике у Скандинавији се назива Браги, што је само друго име за Балдера, тако да је баш Балдер божанство музике у Скандинавији. Његово грчко име је Аполон. Он је најчистији и најневинији од свих богова. Надам се да ћете да разумете зашто желим да завршим са Другом Делфијском Химном Аполону. Нека светлост Балдера сија над вама; нека његова небеска музика одагна таму у вама. Ave Apollon! HailaR BalðuR!

bragi_741935358

Превео са енглеског Александар Маслар

Advertisements

3 thoughts on “Вибрације Васељене

  1. Pingback: Per aspera ad astra | The Call of Thule

  2. Pingback: Кључ и Светлост | The Call of Thule

  3. Pingback: The Vibrations of the Universe | Thulean Perspective

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s