Доминик Вернер

Варг Викернес

21/05/2013

Велики француски Паган и Европљанин, Доминик Венер, починио је данaс самоубиство у Нотр Дам-у у Паризу, како би пробудио своје успаване саплеменике и упозорио их на опасност са којом се Европа суочава, у вези са такозваним “мулти-културализму” и нихилизмом.

Његово опроштајно писмо заслужује сву нашу пажњу:

“Здрав сам умом и телом и испуњен сам љубављу за своју жену и децу. Волим живот и не очекујем ништа ван њега, већ само наставак моје расе и мог духа. Но, у предвечерје живота, суочавајући се са огромним опасностима за своју француску и европску домовину, осећам дужност да делујем, док још имам снаге. Верујем да је нужно да се жртвујем, како бих разбио ову равнодушност која нас је заразила. Одустајем од оно живота што ми је преостало како бих протестовао и утемељио нешто. Изабрао сам врло симболично место, катедралу Нотр Дам у Паризу, коју поштујем и обожавам: изградио ју је гениј мојих предака на месту још старијих култова, призивајући наше древно порекло.

Док су многи људи робови својих живота, мој чин утеловљује етику воље. Дајем се смрти како бих пробудио успаване савести. Устајем против судбине. Устајем против отрова душе и против прохтева агресивних појединаца да униште темеље нашег идентитета, посебно породицу, интимну основу наше вишехиљадугодишње цивилизације. Док браним идентитете свих народа у својим домовима, устајем и против злочина замене нашег народа.

Преовлађујући став не може а да не остави иза себе своје отровне нејасноће и Европљани морају да сносе последице. Немајући религију засновану на идентитету, која би нас усидрила, ми делимо заједничко сећање које сеже све до Хомера, скуп вредности на којима ће бити поново рођена наша будућност кад раскинемо са метафизиком бесконачног, штетним извором свих изданака модерности.

Извињавам се унапред свима који ће патити због моје смрти, првенствено и највише мојој супрузи, мојој деци и мојим унуцима, као и мојим пријатељима и поштоваоцима. Али кад бол и шок прођу, не сумњам да ће разумети значење мог чина и искорачити из туге с поносом. Надам се да ће поднети то заједно. У мојим задњим записима наћи ће наговештаје и објашњења мог чина.”

Такође желим да подстакнем сваког да прочита његове текстове на његовом блогу. Господин Венер је учинио самоубиство јер је осећао да је то најбоље за Европу. Надам се да ће његово пожртвовање инспирисати друге Европљане да делују, мада нећу никог да охрабрујем да учини нешто слично. Његово име ће бити упамћено и он ће се вратити у другом животу, како би наставио своју борбу за Европу. Слава Доминику Венеру!

П.С. Велико хвала Аrcturus-у што ми је указао на линк ка његовом последњем писму.

Напомена преводиоца: Доминик Венер (1935.-2013.) био је француски историчар и есејиста. 1960-их ударио је темеље идеологији европске Нове Деснице, новог културно-политичког покрета насталог у Француској. Од 1970-их до смрти бавио се претежно историјским темама, објавивши 48 књига и више стотина научних радова и есеја у којима преиспитује историјске митове те износи оригиналне увиде у историјске процесе и догађаје. 2002. је покренуо и до смрти уређивао историографски часопис Nouvelle Revue d’Histoire.

Писмо на србском први пут је објављено на сајту Тврђава. 

Текст превео и приредио: М. Марковић

Превод преузет са сајта: http://vargvikernes14.blogspot.com

 

Advertisements

3 thoughts on “Доминик Вернер

  1. “Постојати значи покорити све оно што вам прети. Бити побуњеник, не значи стварати библиотеку субверзивних књига, или сањати фантастичне завере, или причати брдима. То значи створити свој сопствени закон за себе. пронаћи у себи оно што је важно. Осигурати да никад не изгубиш жељу за младости. Тежити да постројиш све остале уза зид уместо да останеш покоран. покорити све оно што може бити преобраћено ка твом сопственом закону, без бриге како ће то деловати споља” — Dominique Venner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s