Свет Таме II

21/01/2014

Варг Викернес

Изворни текст

Други део Света Таме.

Транскрипт:

Свет Таме II део, “Сатана Отеловљен!”

Постоји термин који се чврсто весује за блек метал, то је наравно термин “сатанизам”. Многи су користили или и даље користе овај термин да би описали себе и оно иза чега стоје, али ја не познајем, нити сам икада познавао једну једину особу која је себе кавлификовала као “сатанисту”, ако користимо уобичајено схватање термина.

На тзв. блек метал сцени Норвешке у 1991. сви су – буквално сви – сматрали “Цркву Сатане” за тоталну којештарију, а “Сатанистичку Библију” за чисто ђубре. Према томе, хајде да почнемо тако што ћемо рећи да ниједна особа у том покрету није имала ништа позитивно да каже о Антону Левеју (LaVey), или о оном иза чега је стајао он или његова усрана “црква”.

Није био присутан ни сатанизам у онаквом облику каквим га описују хришћани, или ако хоћете Холивуд, иако су се многи правили да практикују овај тип сатанизма, да би заплашили позере или ради несмотрене забаве. Стварно је било забавно да као тинејџер гледаш реакције људи на црне мајице, са пентаграмима и козјим главама, како старије жене на улици показују на тебе и вриште “Сатана отеловљен”. Али ипак, то вас није чинило сатанистом. Само помало детињастим.

Са друге стране, сатанизам као потпуно одбацивање свих врста библијских религија, дефинитивно је био присутан, мада већина металаца на сцени вероватно нису превише мислили о овом, ако су уопште и мислили о било чему. Они који су поразмислили о свему овоме и који су се у неком тренутку називали сатанистима, сви су – буквално сви од њих – мислили на овај вид “сатанизма”. Да, неки су намерно, у инат свима, желели да јавност мисли другачије, Еуронимус је био најгори у овом смислу, али не, није било “обожаваоца ђавола” међу њима, они су само били против свих библијских религија.

Сад, то што сте такав сатаниста, не говори заиста о ономе иза чега стојите, осим да сте против свих библијских религија. Можете да будете у исто време и будиста, атеиста или хуманиста. Баш као што и анти-циониста може да буде. Анти-циониам није религија, чак ни “–изам”. То само значи да сте против онога иза чега ционисти стоје и онога шта раде.

Ипак, када су се медији укључили у причу 1993., насликали су другачију слику и из неког разлога снажно промовисали идиотски холивудски сатанизам и смешан сатанизам Цркве Сатане. Из тог разлога је блек метал, после 1993., постао запраљан оваквим сатанизмом, који стварно нема никакве везе са изворним сатанизмом норвешког блек метала.

Да закључим све ово, термин “Сатана” сам по себи је библијски, тако да сматрам да је и пуко коришћење овог термина контрапродуктивно и прилично глупо. Користећи га, као да донекле прихватате да постоји такав лик као што је “Сатана”, иако сви знамо да то није истина. Баш као и библијске религије, термин “сатанизам”, треба да буде бачен у провалију, где припада. Ми имамо своје сопствене термине. Сопствене идеје. Наше сопствене религије.

Први део можете да нађете овде.

Превео са енглеског Александар Маслар

Advertisements

3 thoughts on “Свет Таме II

  1. Pingback: World of Darkness Part II | Thulean Perspective

  2. Pingback: Дух из Паганске Прошлости (Свет Таме III) | The Call of Thule

  3. Pingback: Un monde de ténèbres II | Thulean Perspective Français

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s