Неизвесан Идентитет?

24/02/2014

Варг Викернес

Изворни текст

Ако сте Европљанин и одједном желите да почнете са неговањем божанстава у себи, шта треба да радите? Са којим божанствима да се идентификујете ако сте рецимо Шпанац, Румун или Француз? Са којима ако сте Американац европског порекла?

Некима ово можда и није важно, али другима је вероватно веома важно. Лично, не волим да се идентификујем са нпр. Одином, Фрејом, Тором, Тиром, Њордом или неким другим норвешким божанством, већ са њиховим прото-нордијским именима (*WôðanaR, *FraujaR, *ÞunaR, *TîwaR, *NerþuR), или чак са старијим прото-нордијским (*Wôþanaz, *Fraujaz, *Þunaz, *Tîwaz, Nerþuz). За MYFAROG сам реконструисао њихова имена, онаква каква су вероватно била у бронзаном, могуће чак и у неолитском добу (*Woþanas, *Prius, *Dunus, *Diwus, *Nerþus), из разлога што некако осећам да је природно то да урадим. Ради се само о именима, божанства су углавном иста, широм Европе, без обзира на то како их зовемо. Зевс = Тор = Јупитер = Перун = Перкеле = Перкунос = Таранис итд.

Шта год да осећате да је оно право за вас и јесте право за вас. Ако сте Француз и осећате се галски, користите галско име. Ако сте Француз и осећате се римски, користите римско име. Ако сте Француз и осећате се франачки, користите скандинавско име. Ако сте у дилеми, проверите одакле долазе ваши преци и користите имена која су била уобичајена у њиховој отаџбини. Име само по себи није толико важно; оно што је важно је ваша повезаност са именом и како вас она инспирише да постанете бољи. HailaR WôðanaR!

Камење у Бретањи!

téléchargement (2)

Камење у Скандинавији!

Hunnfeltet, Skjærviken    

Превео са енглеског Александар Маслар

Advertisements

2 thoughts on “Неизвесан Идентитет?

  1. Pingback: Uncertain Identity? | Thulean Perspective

  2. Pingback: Egyptian Mythology | Thulean Perspective

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s