Људске и Животињске Жртве

09/04/2014

Варг Викернес

Изворни текст

Као Паган, константно слушам од непријатеља Паганизма како су Пагани практиковали жртвовање људи својим боговима. Постоје докази да су то радили, али они који нам презентују те доказе у својим књигама, или причају о њима у ТВ документарцима и сл., нису само најчешће јудео-хришћани, већ и наравно савремена људска бића. Они сматрају жртвовање људи као грозан, ужасан и потпуно примитиван религијски обичај из давне прошлости, којег се “наравно” стиде, најчешће у име народа и раса којима чак сами и не припадају.

Наравно, другачијег сам мишљења…

Forseti_zu_Gericht_sitzend 

Видите, богови и богиње Европе су били присутни на Земљи, као стварна физичка бића: најбољи мушкарци и жене, дечаци и девојчице, који су их представљали, постајали би они и на тај начин их и физички отеловљавали на Земљи. Када би појединац из друштва починио злочин, одржавало би му се суђење пред боговима, овде на Земљи. У већини случајева, било би му затражено да плати казну – како би се поправила штета коју је изазвао. Понекад би био прогнан, обично на период од једне године и једног дана – како би му се дала шанса да се поправи, као и да би се друштво заштитило од таме коју је до тада имао. Озбиљнији злочини (у  њиховим очима), као што су убиство (тј. нечасно убиство), крађа коња, кукавичлук, хомосексуалност, прељуба, као и понављање мањих злочина, резултирали су смртном казном. Идеја је била следећа: “Једна трула јабука може да поквари цело буре, тако да када је нађемо треба и да је се отарасимо, пре него што буде прекасно.”

Богови су били судије, овде на Земљи, осуђивали су криминалце. Њихови свештеници и свештенице су били одговорни за спровођење погубљења – у облику онога што нам се данас представља као људска жртва – боговима. Тако да нису само “жртвовали” насумично људе својим божанствима. У ствари, то су била само погубљења криминалаца, осуђених (од стране самих богова!) да су недорасли животу.

Тако да је оно што су радили скоро потпуно исто ономе што многа друштва данас раде, укључујући и до сржи јудео-хришћанске САД: погубљење криминалаца…

Пагански правосудни систем био је прожет религијом. Није постојала разлика између световне и духовне/религиозне моћи, није се одвајала “држава” и “црква”. Краљеви и судије су у исто време били и богови. тако да се погубљење криминалаца спроводило као људско жртвовање боговима.

***

Као Паган, константно слушам од непријатеља Паганизма како су Пагани практиковали жртвовање животиња својим боговима. Клали су животиње на својим олтарима, затим их јели и давали делове жртвованих животиња самим боговима – или њиховим храмовима.

Данас радимо исто то, само на индустријском нивоу, без давања ичега икоме, са изузетком оних који могу да плате за производ… Само што прво напумпамо воду у животиње, тако да постану теже (плаћате по килограму, зар не!?) и напрскамо их свим могућим, мање или више отровним хемикалијама, из свих могућих сулудих разлога.

Наши преци су имали много већу блискост са природом и животињама које су јели. Имали су идеју да би требало мало да размисле пре него што убију животињу и да понуде делове животиња боговима којима припадају, као захвалност за то што је животиња дала свој живот како би је појели. Божанство је наравно било мушкарац или жена, дечак или девојчица, који су представљали божанства на Земљи. Природно и они су морали да једу, а нису добијали храну радећи као богови или богиње у храмовима, као и њихови свештеници или свештенице. Баш као и будистички свештеници данас, зависили су од хране коју им народ поклања, како би преживели. Због тога су људи жртвовали животиње својим боговима… тако да су сви могли да једу добро, напредују и живе.

***

Нема разлога да компликујемо оно што су наши преци радили и тиме правимо да “жртвовање”, “обреди” и “свечаности” звуче лоше. Нема разлога да мислимо да је дељење лоше: узмите нешто за себе и нешто дајте божанствима – оним најдивнијим и најлепшим појединцима међу нама, који раде за нас, за наше интересе, као наши краљеви и краљице, богови и богиње, као судије, који су изабрани за тај задатак због тога што му највише одговарају. Жртвујте њима оно што можете да приуштите, не оно што вам држава каже, у облику процената ваших прихода…

Frigg_als_Ostara

Превео са енглеског Александар Маслар

Advertisements

2 thoughts on “Људске и Животињске Жртве

  1. Pingback: Human & Animal Sacrifices | Thulean Perspective

  2. Pingback: Les sacrifices humains et animaux | Thulean Perspective Français

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s