Човек Високе Технологије

20/08/2014
Варг Викернес
Изворни текст

Живимо у друштву високе технологије, али већина скоро нимало не схвата како та висока технологија, која их свакодневно окружује и у којој свакодневно уживају, функционише. Не би могли да поправе, а камоли да направе, 1% од ње. Једва да могу да замене сијалицу или филтер за уље на колима која возе. Приметимо исто тако да – а ово је прилично интересантно – не би могли ни да поправе, а камоли да направе, ни већину предмета ниске технологије. Они који данас могу да праве ствари, обично могу да направе само једну компоненту нечега и немају појма како да направе остале делове потребне да би тај предмет радио како је предвиђено.

Тако да човек високе технологије не само да није и сам “високо-технолошки”, већ није чак ни веома “ниско-технолошки”. Скоро ништа не зна. Чак су и “дивљаци” из праисторијских времена били далеко супериорнији од већине данашњих људи, када је у питању способност поправљања, одржавања и прављења ствари.

Ово значи да су “дивљаци” из прошлости били слободни људи, сопствени господари, а да су велика већина данашњих људи робови добре воље неколицине “добронамерних” господара, који контролишу високу технологију нашега света. Ако им њихови господари кажу да “скоче”, боље да то ураде, или ће бити потпуно беспомоћни – и ускоро ће нестати (ако ни због чега другог, онда због досаде). Нема струје? Нема сијалица? Нема чисте воде? Нема новца? Или – драги Боже! – нема ТВ-а?!

Али да ли су њихови господари заиста добронамерни? И шта желе да постигну овиме? Да ли желе да поробе људе? Да ли то раде намерно? Да ли су само превише глупи да виде шта се дешава? “Пут до пакла поплочан је добрим намерама”.

Ако желите да преживите у наредном периоду, боље је да живите онако како су то радили наши преци и да будете сопствени господари. Ослободите се свега што вам не треба и будите слободни! Пригрлите свет ниске технологије, у коме сваки човек може да господари а ипак нађе слободу. Слободу од. Слободу да. Праву слободу: само-одрживост.

HailaR WôðanaR!

3 thoughts on “Човек Високе Технологије

  1. Pingback: High Tech Man | Thulean Perspective

  2. Pingback: The Cro magnon is our Forefather! | Thulean Perspective

  3. Pingback: L’Homme technologique | Thulean Perspective Français

Leave a comment